ACTIVITATEA DE COOPERARE EUROPEANĂ

 

Din anul 2004, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 8 “Elena Rareş” a fost implicată în mai multe proiecte europene, iar mai mulţi profesori au beneficiat de burse de formare continuă. Astfel, în 2004-2006 şcoala noastră a fost partener în proiectul « L’Eau chez nous et ailleurs » alături de alte şcoli europene : Belgia, Franţa, Portugalia, Polonia şi Germania.  Produsele finale ale acestui proiect au fost mascota PIK şi « Caietul de exerciţii ilustrate » cu titlul proiectului. A fost o experienţă de neuitat, iar şcoala a căpătat un plus de notorietate.
    La capitolul perfecţionare continuă prin programe europene am început din 2002 când prof. Luţuc Nicoleta a participat la Sèvres (Franţa) la un curs prin Programul Comenius al Agenţiei Socrates: « Démarches de formation pour une pédagogie de l’échange ».
    În 2005, d-na director Merticaru Artimizia a participat în Portugalia (Bragança), la cursul « Diversités des besoins éducatifs –des réponses en Europe et ailleurs », prin Programul Comenius, iar în luna ianuarie a acestui an, în Turcia (Istanbul) la cursul : « Building a Multicultural Perspective on Our European Identity », prin programul Gruntdvig.
   Prof. Ciobîcă Cezar a beneficiat de mai multe burse europene : în 2005, prin Programul Comenius, la Salzburg (Austria) : « Salzburg-Wien. DaF Fortbildunsseminar zur osterrreichen Landeskunde », iar timp de trei ani consecutivi a fost la Sambachshof (Germania) unde si-a perfecţionat metodele de predare a limbii germane ca limbă străină.
   În februarie 2007, d-na Inspector General Adjunct, Biolan Daniela, a  beneficiat de o bursă Grundtvig 3” (« Modalités de formation des parents »), în Italia (Albano Terme).
   Prof. Gheorghincă Emilia a beneficiat de o bursă în Malta:”Family, folklor and traditions” ( 2008), iar în acest an la Istanbul (Turcia): “Mared 4 Life”.
   Tot în anul 2008, prof. Biolan Daniela a participat în Malta (Kappara) la un curs despre gândirea laterală : La pensée latérale d’ Edward deBono,
iar un an mai târziu, prof. Moldovanu Dorela a fost, prin acelaşi Program Comenius, în Slovenia, unde a participat la cursul « Identity, Diversity and Pluralism ».
   Nu lipsit de importanţă a fost anul şcolar trecut când şcoala noastră s-a bucurat de prezenţa unui prof. voluntar american -Jessica Baldassin, prin Programul Corpul Păcii, care a predat în limba engleză şi a realizat mai multe activităţi extraşcolare cu elevii  noştri.
   Oportunităţile oferite de aceste programe europene sunt exploatate de către profesorii Şcolii Nr.8 « Elena Rareş », interesul pentru acestea ramânând viu un permanenţă.